Transportbedrijf & Logistics Gerard Lammers B.V.

e-mail transport@lammers.nl telefoon 073-5116161

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Home NOS nieuws NOS nieuws
NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Albert Heijn roept nog meer boerenkaas terug

  Albert Heijn haalt alle stukken en plakken AH belegen boerenkaas 30+ terug uit de winkel, omdat de kaas mogelijk voedselvergiftiging veroorzaakt. Eerder deze week deed de supermarktketen dat al met plakken boerenkaas met een bepaalde houdbaarheidsdatum, maar nu is de terugroepactie dus uitgebreid.

  Een woordvoerder van Albert Heijn zei eerder dat het om een voorzorgsmaatregel gaat bij deze rauwmelkse kaas, nadat een aantal mensen er ziek van was geworden.

  Mensen die de boerenkaas al hebben gekocht, worden verzocht die niet op te eten maar terug te brengen naar de winkel. Daar krijgen ze het aankoopbedrag terug. • VS legt buitenlandse militairen die opleiding doen beperkingen op

  De VS legt beperkingen op aan buitenlandse militairen die in de VS een opleiding volgen. De aanleiding is de terreuraanslag in december op een marinevliegbasis in Florida. Een Saudische militair in opleiding schoot drie Amerikaanse militairen dood en verwondde acht anderen voordat hij zelf werd doodgeschoten.

  Buitenlandse militaire studenten worden beperkt in het bezit en gebruik van vuurwapens, het aantal kilometers dat ze vanaf hun basis mogen reizen en hun toegang tot militaire installaties en gebouwen. Ook wordt nauwlettend in de gaten gehouden of ze tijdens hun verblijf in de VS geen extremistische ideeën ontwikkelen.

  Het ministerie van Defensie heeft niets gezegd over de screening van buitenlandse militaire studenten voordat ze naar de VS komen. Het verstrekken van visa valt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Eerdere maatregelen

  Kort na de aanslag werd de vliegtraining van meer dan driehonderd Saudische militairen in Florida opgeschort en deze week stuurde de VS 21 Saudische militairen naar huis. Uit onderzoek was gebleken dat zij op internet naar kinderporno hadden gezocht of gekeken. Op hun accounts op sociale media was moslim-extremistisch en anti-Amerikaans materiaal gevonden.

  Voor de VS is het opleiden van buitenlandse militairen een belangrijk instrument om een relatie met buitenlandse militaire officieren op te bouwen. Die contacten kunnen later van pas komen bij militaire operaties in het buitenland en het verkrijgen van inlichtingen. Ook Saudische militairen zijn binnenkort weer welkom. • Dringend advies aan overheid: schakel Citrix uit

  De Rijksoverheid wordt dringend geadviseerd Citrix uit te schakelen. Dat is de nieuwe aanbeveling van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid, mede op basis van advies van de inlichtingendienst AIVD.

  Ook vitale organisaties, zoals in de energievoorziening, de telecom- en de financiële sector, wordt aangeraden Citrix uit te zetten, dat onder meer wordt gebruikt om thuiswerken mogelijk te maken.

  Gisteravond adviseerde NCSC al te 'overwegen' de Citrix-servers uit te zetten vanwege een lek dat vorige maand werd geconstateerd. Daarop schakelden Schiphol, de Tweede Kamer en verschillende onderwijsinstellingen en gemeenten het systeem al uit.

  'Grote gevolgen'

  Het abrupt uitschakelen van Citrix kan grote gevolgen hebben voor de uitvoering van belangrijke taken van de bewuste organisaties, waarschuwt het NCSC. De organisaties zullen zelf moeten beoordelen of Citrix kan doordraaien met aanvullende veiligheidsmaatregelen.

  De 'Chief Information Officier' van het Rijk zal in overleg met de organisaties binnen de overheid beoordelen welke systemen worden uitgeschakeld of met aanvullende beveiliging overeind kunnen blijven.

  Lek in beveiliging

  In december bleek dat er een lek zit in de beveiliging van Citrix. Hackers zouden dat kunnen gebruiken om bedrijfsnetwerken binnen te komen en te infecteren. Ook zou persoonsgevoelige informatie op straat kunnen komen te liggen.

  Het NCSC zegt de situatie nauwlettend te volgen en zal de adviezen blijven actualiseren. De ernstige kwetsbaarheid in het systeem is voor het centrum reden om te spreken van een waarschuwing in de hoogste klasse. • Ruime meerderheid van Nederlanders denkt dat het klimaat verandert

  72 procent van de Nederlanders is ervan overtuigd dat het klimaat aan het veranderen is. Een iets kleiner deel, 67 procent, denkt dat de mens daar helemaal of voor een deel verantwoordelijk voor is.

  Dat is de uitkomst van een enquête in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Uit die enquête blijkt ook dat 7 procent van de Nederlanders ontkent dat het klimaat verandert. 21 procent weet het niet.

  Hulp van burgers

  Het kabinet wil de uitstoot van broeikasgassen in 2030 hebben teruggebracht tot maximaal 49 procent van het niveau van 1990. In 2050 moet de uitstoot bijna nul zijn.

  Om dat voor elkaar te krijgen wil het kabinet medewerking van de burgers krijgen. Het ministerie wil daarom weten hoe burgers denken over klimaatverandering, de maatregelen ertegen en hun eigen bijdrage eraan.

  35 procent van de geënquêteerden ziet voor zichzelf een belangrijke rol bij het tegengaan van klimaatverandering, 50 procent vindt zichzelf een beetje verantwoordelijk, 5 procent voelt zich helemaal niet verantwoordelijk. Een grote meerderheid vindt dat bedrijven en de Rijksoverheid het voortouw moeten nemen, komt naar voren uit het onderzoek.

  Te positief beeld

  De onderzoekers ontdekten ook dat Nederlanders een te positief beeld hebben van de vorderingen van Nederland bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.

  Zo schatten Nederlanders dat 26 procent van het Nederlandse energieverbruik duurzaam is, zoals windenergie en zonne-energie. In werkelijkheid is dat 7,4 procent. • Modekoning Jean-Paul Gaultier stopt met ontwerpen

  De Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier heeft aangekondigd dat hij stopt met het zelf ontwerpen van zijn collecties. De haute-coutureshow van woensdag in het Théatre du Chatelet in Parijs wordt zijn laatste, daarna houdt de 67-jarige Gaultier alleen nog de zakelijke leiding over zijn merk. Het wordt het sluitstuk van een 50-jarige carrière op de catwalk die Gaultier de reputatie gaf van de bad boy van de mode-industrie.

  Zijn bedrijf gaat dus gewoon door, valt op te maken uit zijn afscheidsboodschap op Twitter. "Wees ervan verzekerd dat Gaultier Paris doorgaat met een nieuw concept. Daar horen jullie zeer binnenkort meer over."

  In het filmpje blikt hij ook vooruit op woensdag. "Het wordt een mooi feestje. Met veel van mijn vrienden gaan we plezier hebben tot heel, heel laat." Het modehuis zelf is niet bereikbaar voor commentaar op het aangekondigde vertrek.

  Gaultier presenteerde zijn eerste collectie in 1976 en begon zes jaar later zijn eigen modelabel. Zijn stijl was vaak excentriek, provocatief en taboedoorbrekend. Zo liet hij de grenzen vervagen tussen typische mannen- en vrouwenkleding. Bekend is de bustier met puntige cups die hij ontwierp voor Madonna. Ze droeg die in 1990 tijdens haar Blond Ambition Tour. • Boedapest staat stil bij 75 jaar bevrijding getto

  In de Hongaarse hoofdstad Boedapest heeft de Joodse gemeenschap vanochtend de bevrijding van het getto in de stad, nu 75 jaar geleden, herdacht.

  Afgelopen maandag hield Zoltan Pokorni, bestuurder van het stadsdeel waar het voormalige getto onder valt, al een emotionele toespraak. Zijn grootvader maakte deel uit van de Pijlkruisers; deze fascistische en antisemitische beweging in Hongarije vermoordde naar schatting 15.000 Joden, communisten en andere tegenstanders.

  In 1944 waren er nog zo'n 100.000 Joden in Boedapest. Een groot deel van hen kwam gedwongen in het ommuurde getto van de stad te wonen. Daar kwamen niet alleen mensen om door honger en kou, maar ook door het extreme geweld van de Pijlkruisers. Een aanzienlijk deel van de slachtoffers werd door leden van de Pijlkruisers doodgeschoten langs de oever van de Donau.

  In totaal eiste de Holocaust in Hongarije het leven van meer dan 500.000 Joden. • Sociale media in Iran: 'Het is een lichtpuntje in het donker'

  Iraniërs volgen het nieuws over de protesten en de spanningen met de Verenigde Staten vooral via sociale media. "Vooral Instagram is een populair platform, omdat Facebook en Twitter officieel verboden zijn", zegt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr.

  Mohr was onlangs in Iran en sprak daar met Babak. Ook hij grijpt altijd naar zijn telefoon om het nieuws te volgen en op de hoogte te blijven. Volgens hem belichten staatsmedia het nieuws van één kant.

  Babak is een van de bijna dertig miljoen Iraniërs die actief zijn op sociale media. Voor veel van hen is het - ondanks allerlei restricties - de plek om je vrij te bewegen in een gecontroleerde samenleving. Babak zit uren per dag op zijn telefoon. "Het voelt als een opening naar de rest van de wereld", zegt hij.

  Wil je weten waarom sociale media zo belangrijk zijn voor Iraniërs? Bekijk hier het hele verhaal van Babak:

  Ook Iraniërs in Nederland gebruiken vooral sociale media om op de hoogte te blijven van het nieuws in hun thuisland. "De staatsmedia vertellen alleen maar leugens en dat zijn mensen zat", vertelt Atti Bahadori. Ze vluchtte in 1989 naar Nederland en zet zich sindsdien in voor de Iraanse gemeenschap.

  Om zich te behoeden voor nepnieuws, helpen Iraniërs elkaar. "We delen nieuwsberichten van sociale media vaak via WhatsApp-groepen en Instagram", aldus Bahadori. "Een aantal mensen zijn heel handig en kunnen snel uitzoeken of de berichten kloppen. Op die manier is iedereen snel op de hoogte." • Grote olievondst doet Surinamers dromen: 'Ons land zal nooit meer hetzelfde zijn'

  Het komt president Bouterse maar wat goed uit: de olievondst voor de kust van Suriname vorige week. Over pakweg vier maanden zijn er verkiezingen en Bouterse kan dit positieve nieuws goed gebruiken voor zijn campagne. De president werd eind december door de krijgsraad veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden.

  "Vorige week was er een bijeenkomst van zijn Nationale Democratische Partij (NDP) en daar ging het alleen nog maar over de olie", vertelt NOS-correspondent Nina Jurna.

  "Ik denk dat Suriname nooit meer hetzelfde gaat zijn." Directeur Rudolf Elias van het staatsoliebedrijf verwacht veel van de olievondst. Maar hij waarschuwt dat er wel goed moet worden omgegaan met de geldstromen die hieruit voort zullen komen. "Suriname moet zich gaan spiegelen aan de goede voorbeelden, zoals Noorwegen."

  Correspondent Nina Jurna sprak met Surinamers over hun verwachtingen.

  Er zijn ook twijfels of de olievondst wel zo goed zal uitpakken voor de Surinamers. "Er kan veel fout gaan", waarschuwt Jurna. "In Venezuela, niet ver van Suriname, zijn de oliereserves destijds door oud-president Chavez ingezet voor zijn socialistische heilstaat. Het gaat daar nu heel erg slecht. Er is veel corruptie rond die oliegelden."

  Daar is men in Suriname ook bang voor. "Ze zijn hier al volop bezig met goudwinning maar daar zien de mensen eigenlijk helemaal niets van. Dat verdwijnt naar het buitenland of naar bevriende politici van de regering. Ze vrezen dat het oliegeld straks in de verkeerde zakken verdwijnt en dat de bevolking er niet veel van zal merken."

  Dat onderschrijft de Vereniging van Economisten ook. "Zelfs als we vandaag 1 miljard zouden krijgen uit de olie, dan nog weten we niet of dat verantwoord besteed zal worden door deze regering", zegt Winston Ramautarsing. "We zien constant verkeerde beleidsbeslissingen. En constant verrijking van toppers van de regering. Zonder dat aan de basis de economie wordt versterkt." • In een muur gevonden schilderij blijkt echte Gustav Klimt

  Kunstkenners bevestigen dat het schilderij dat vorige maand in Italië bij toeval werd gevonden, inderdaad van de hand is van Gustav Klimt. Het schilderij Portret van een dame werd in 1997 gestolen uit het Museo d'Arte Moderna Ricci Oddi in Piacenza. Op het schilderij is een jonge vrouw met donker haar te zien.

  Vorige maand verwijderden tuinmannen een stuk klimop van een muur van het museum. Vervolgens ontdekten ze in de muur achter een metalen deurtje een kleine ruimte met daarin een vuilniszak waar het doek in zat. De waarde ervan wordt geschat op 60 tot 100 miljoen euro.

  Tijdens het onderzoek werd nog een bijzondere ontdekking gedaan:

  De Oostenrijkse jugendstilkunstenaar Klimt (1862-1918) schilderde het werk in de laatste jaren van zijn leven. Volgens deskundigen verkeert het in een uitermate goede conditie. Het is maar heel licht beschadigd; er zit een kras aan de rand van het schilderij. Mogelijk is dat het gevolg van het onhandig verwijderen van het doek uit de lijst.

  Vorige maand zei een woordvoerder van de gemeente al dat het doek vermoedelijk niet 22 jaar op dezelfde plaats heeft gelegen. Daarvoor is de conditie te goed.

  Wie achter de diefstal zit is niet bekend. Volgens de openbaar aanklager in Piacenza onderzoekt de politie sporen die zijn gevonden op het canvas. Mogelijk leiden die naar de dader. • Nederlandse trainingsmissie in Irak wordt hervat

  De Nederlandse trainingsmissie in Irak wordt zo spoedig mogelijk hervat, schrijven de ministers Bijleveld van Defensie en Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Een precieze datum van hervatting kan nog niet gegeven worden.

  Er is volgens de ministers een "zorgvuldige weging van de veiligheidssituatie" gemaakt, waaruit bleek dat de bijdrage aan de anti-IS-coalitie kan worden hervat. Zowel in Noord-Irak als in Bagdad gaan de Nederlandse militairen weer aan de slag.

  De missie werd twee weken geleden stilgelegd nadat de spanningen in de regio waren opgelopen vanwege de Amerikaanse liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani. Daarop bestookte Iran militaire bases in Irak, waar westerse troepen gelegerd zijn.

  NAVO

  Het Iraakse parlement wil dat de buitenlandse troepen uit het land vertrekken, maar het kabinet zei woensdag al dat het de Nederlandse missie wil voortzetten. Minister Blok zei dat de Iraakse regering Nederland niet heeft gevraagd weg te gaan.

  Naast de circa zestig militairen in Noord-Irak en Bagdad zijn er ook twee Nederlandse stafofficieren actief in de NAVO-missie in Irak. De NAVO heeft nog niet over hervatting van de militaire activiteiten besloten. Zij zullen hun werk dus nog niet kunnen oppakken.

  Schuilen voor raketten

  Eerder vandaag hebben in Irak gestationeerde militairen voor het eerst gereageerd op de recente Iraanse wraakactie. In de Defensiekrant vertellen de Nederlanders hoe ze moesten schuilen voor raketten.

  De militairen hielden rekening met een Iraanse vergelding van de dood van Soleimani, maar hadden de rakettenregen niet verwacht. Het werd volgens sergeant-majoor Jasper en marinier Clint pas in de ochtend duidelijk wat er precies was gebeurd. "Wij wisten direct dat er geen Nederlandse gewonden waren, wat heel prettig was."

  Volgens de geïnterviewde militairen werd er adequaat op de noodsituatie gereageerd. Een luitenant der mariniers zegt dat iedereen "verrassend snel en stil" naar de bunkers vertrok. "Daar konden we rustig praten en er werd zelfs gelachen." In het artikel deelt de hoogste militair van de missie een compliment uit aan zijn collega's voor het snelle handelen.

  Nadat het 'sein veilig' was afgegeven, konden militairen vanuit de bunkers het thuisfront geruststellen. Hoewel de naasten van militair Jasper weten dat 'geen bericht goed bericht' is, waren zij "toch wel geschrokken en emotioneel". Volgens luitenant-ter-zee Eline was men geschrokken en werd de vraag 'wat nu?' vaak gesteld.

  Militairen Jasper en Clint in het Noord-Iraakse Erbil zijn opgelucht dat de spanning tussen Iran en de VS aan het afnemen is. Zij bereiden zich voor op nieuwe trainingen. Ook in Bagdad, waar drie tot twaalf Nederlanders Iraakse commando's begeleiden, gaat het werk door. "We blijven lekker druk en dat zal voorlopig wel zo blijven."

Nieuwsflits

Bekijken van verkeersinformatie of het weer? Op de hoogte zijn van het laatste autonieuws? Met de Nieuwsfeeds middels de RSS technologie kan het laatste nieuws worden opgehaald.