Transportbedrijf & Logistics Gerard Lammers B.V.

e-mail transport@lammers.nl telefoon 073-5116161

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Fout
 • Fout bij laden feed data.
Home NOS nieuws NOS nieuws
NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • 'Man werd bij Amsterdams strandje doodgeschoten toen hij dief aansprak'

  De man die gisteren bij een drukbezocht strandje in Amsterdam werd doodgeschoten, sprak de dader kort daarvoor aan omdat die een duur horloge probeerde te stelen. Dat meldt De Telegraaf. De schutter is nog voortvluchtig.

  De politie wil niet bevestigen dat het slachtoffer wilde ingrijpen bij een diefstal. "We lezen deze verhalen ook en sluiten het niet uit, maar we houden rekening met meer scenario's. We spreken nu veel mensen en krijgen veel beelden binnen. Het gaat nog wel een paar dagen duren voordat we een duidelijk beeld hebben", zegt een politiewoordvoerder.

  Het slachtoffer is de 24-jarige Bas uit Badhoevedorp. Hij was gisteren met vrienden op het strandje bij park De Oeverlanden, waar veel jongeren en gezinnen met kinderen verkoeling zochten.

  Rond 16.30 uur ging het mis. Een groepje mannen probeerde een Rolex-horloge van een van de vrienden van Bas te stelen, zegt een kennis van het slachtoffer tegen De Telegraaf. Toen Bas daar iets van zei, werd hij neergeschoten, zegt de kennis. "Het is niet te geloven dat dit hem nu fataal is geworden. Afgeslacht, met meerdere kogels in zijn lijf. Om zo'n rothorloge..."

  Rest in peace

  Zijn dood leidt tot steunbetuigingen voor vrienden en familie. "The good die young. Rest in peace lieve Bas, je gaat gemist worden...", schrijft iemand op de Instagram-pagina van Bas. "Heel veel sterkte voor de nabestaanden! Echt verschrikkelijk dit. Ik ken je niet, maar jeetje, wat schrik ik van dit verhaal."

  De politie deed gisteren een oproep aan iedereen die voor 16.25 uur bij het strand foto's of filmpjes heeft gemaakt. "Was u in de uren voorafgaand aan het schietincident bij de zwemsteiger, deelt u dan uw beelden met de recherche." • Aantal besmettingen in Suriname neemt toe, vooral vanuit Brazilië

  Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Suriname is de afgelopen dagen snel gestegen. "Voor de verkiezingen was Suriname nagenoeg virusvrij, maar vanuit Brazilië loopt het aantal nu op. In de goudmijnen in Suriname werken veel Brazilianen die het virus meenemen", legt correspondent Nina Jurna uit.

  Na de lockdown half maart telde Suriname slechts enkele besmettingen. Nu zijn er voor zover bekend 2306 Surinamers besmet geraakt met het virus. Voor zover bekend zijn er 29 mensen aan het virus overleden.

  Poreuze grenzen

  "In het begin van de corona-uitbraak was via bron- en contactonderzoek snel duidelijk wat de bron was. Suriname ging in lockdown, de situatie leek onder controle", zegt Jurna. "Maar in deze tweede fase is het onduidelijk wat de bron is van de besmettingen."

  In de goudsector werken veel Brazilianen die vaak illegaal in Suriname verblijven en na een aantal maanden terugreizen. In Brazilië zijn meer dan drie miljoen mensen besmet met corona en het land telt meer dan 100.000 coronadoden.

  De Braziliaanse arbeiders in Suriname waren gewend om per vliegtuig naar hun eigen land heen en weer te reizen, maar vanwege het coronavirus ging het luchtruim dicht. Nu reizen ze illegaal de oostgrens met Frans-Guyana over. "Die grens bestaat uit jungle en rivieren en is ongeveer 500 kilometer lang. Het is moeilijk om daarop controle te houden", weet Jurna.

  Verkiezingen Suriname

  Niet alleen door binnenkomst van illegale immigranten uit Brazilië, maar ook door de Surinaamse verkiezingen eind mei heeft het virus zich verder verspreid. Bij een eerste vergadering van het parlement na de verkiezingen raakten bovendien parlementsleden besmet, onder wie de voorzitter, Ronnie Brunswijk.

  Eind vorige maand besloot president Santokhi de versoepeling van enkele coronamaatregelen terug te draaien. De belangrijkste aanscherping was het verlengen van het uitgaansverbod met een uur. Starnieuws meldt dat de president binnenkort met nieuwe beperkingen komt.

  Suriname heeft Nederland in juni officieel om hulp gevraagd bij de bestrijding van de corona-uitbraak. Tijdens een benefietuitzending werd in Nederland in juli meer dan 500.000 euro opgehaald voor Suriname.

  Suriname heeft weinig ic-capaciteit en slechts zo'n 30 beademingsapparaten. Volgens Jurna is het niet zo dat het land al aan zijn maximumcapaciteit zit. "Er liggen nu 12 mensen op de intensive care, niet alle bedden zijn bezet. Veel mensen zijn besmet of besmet geweest, maar hebben milde klachten. De gezondheidssector staat onder grote druk, maar zit nog niet aan de limiet." • Dronken duo doet dutje op oprit van A12

  De politie heeft vannacht op de oprit van de A12 bij De Meern twee mensen aangehouden. Volgens de politie lagen zij daar in een geparkeerde auto een dutje te doen.

  Agenten dachten eerst dat de inzittenden van de stilstaande auto onwel waren geworden, omdat zij nergens op reageerden, meldt RTV Utrecht. Ook op schreeuwen en kloppen op de ruit werd volgens de politie niet gereageerd.

  Nadat agenten een ruit van de auto hadden ingeslagen, werd duidelijk dat het tweetal dronken was en een tukje deed. "Dit resulteerde in een aanhouding voor rijden onder invloed en een aanhouding voor openbare dronkenschap", schrijft de politie op Instagram. • Kaag wil helpen bij herstel haven, landen overleggen over hulp Libanon

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil met de haven van Rotterdam nagaan hoe Nederland Libanon kan helpen bij het herstel van de haven van Beiroet. Die haven is de motor van de Libanese economie, maar hij werd dinsdag door een enorme explosie verwoest.

  "We kijken samen met de haven van Rotterdam hoe we door middel van de Wereldbank kunnen helpen, bij het bergen binnen de haven, zodat schepen met bijvoorbeeld voedsel weer kunnen aanleggen, maar ook bij de wederopbouw van de haven zelf", zei minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tegen de NOS. "Dat zijn heel moeilijke technische processen. We hebben enorme kunde en kennis en dat biedt ook weer kansen voor het Nederlands bedrijfsleven, om daar iets goed te doen."

  Eerder stuurde Nederland al een hulpteam voor het opsporen van slachtoffers onder het puin. Ook heeft Nederland 3 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar gesteld en 1 miljoen euro overgemaakt aan het Rode Kruis.

  Kaag deed vandaag mee aan een online donorconferentie van landen die de zeven miljoen inwoners van Libanon willen helpen.

  Libanon is een land dat bekendstaat als een land met een corrupte overheid, maar Kaag is ervan overtuigd dat het geld goed terechtkomt:

  In Libanon dreigt na de explosie van dinsdag de totale ineenstorting. Economen hebben uitgerekend dat de klap mogelijk 25 procent van het bruto nationaal product heeft weggevaagd. Het land zat daarvoor al in een diepe economische crisis en is ook nog eens zwaar getroffen door de coronapandemie. De bevolking heeft geen enkel vertrouwen meer in de leiders van het land.

  Onder VN-leiding

  De donorconferentie was een initiatief van de Franse president Macron. De wereldmachten hebben de plicht om het volk van Libanon te hulp te komen, zei hij bij het begin van de conferentie. "Het is onze taak om snel en effectief in actie te komen en de hulpverlening ter plaatse te coördineren, zodat de hulp zo snel mogelijk bij de bevolking terechtkomt." De VN moet daarbij de leiding nemen.

  De medische hulp en voedselhulp lijken goed op gang te komen. Zo stelde het Verenigd Koninkrijk op de conferentie 20 miljoen euro beschikbaar voor voedselhulp, Duitsland 10 miljoen euro voor noodhulp en de VS 15 miljoen dollar voor twee Amerikaanse universiteiten in Libanon.

  Voor het herstel van de schade zijn miljarden nodig. Het is de vraag welke landen daar nog meer aan willen bijdragen, nu het coronavirus overal ter wereld een economische crisis heeft veroorzaakt. • Dodental door grote aardverschuiving India opgelopen tot ruim 40

  Het dodental als gevolg van een aardverschuiving vrijdag in de Indiase deelstaat Kerala, in het zuiden van het land, is opgelopen tot 43. Ruim 20 mensen worden nog vermist, gevreesd wordt dat zij door modderstromen zijn verzwolgen.

  De aardverschuiving op een theeplantage deed zich voor in de vroege ochtend, waardoor veel mensen werden verrast in hun slaap. De oorzaak was de zware regenval die al dagenlang aanhoudt en ook de hulpverlening bemoeilijkt.

  Reddingswerkers zoeken naar lichamen. Inmiddels is de reddingsoperatie vanwege het noodweer stopgezet:

  Door de moesson hebben verschillende regio's in India te kampen met langdurige hoosbuien. In het regenseizoen van juni tot september kan er evenveel regen vallen als in West-Europa in een heel jaar.

  Meer landen getroffen

  In India, Bangladesh en Nepal zijn de laatste weken ruim 300 mensen omgekomen. Ook Pakistan is zwaar getroffen; daar zijn de afgelopen dagen in verschillende delen van het land tientallen mensen om het leven gekomen. Door de hevige regenval zijn daar veel rivieren overstroomd.

  Twee jaar geleden kwamen in hetzelfde gebied in Kerala honderden mensen om het leven door de zwaarste overstromingen in honderd jaar tijd. • Koelsystemen verpleeghuizen uitgevallen, bewoners in Rotterdam onwel

  De koelinstallaties van een verpleeghuis in Rotterdam en een in Barendrecht zijn uitgevallen. Het gaat om verpleeghuizen van Humanitas: aan de Carnissedreef in Rotterdam en de Klarinetweg in Barendrecht, zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

  In de Rotterdamse vestiging werden verschillende bewoners onwel door de hitte. Volgens de brandweer zijn in Barendrecht geen mensen onwel geworden, meldt Rijnmond.

  De brandweer is zowel in Rotterdam als in Barendrecht uitgerukt om het dak nat te spuiten. Dat moet voorkomen dat het nog warmer wordt in de panden. In het verpleeghuis in Rotterdam zijn er inmiddels monteurs aanwezig. Op beide locaties is ook ambulancepersoneel om de mensen te verzorgen.

  Coronagevallen

  In het verzorgingshuis in Rotterdam wonen drie mensen die besmet zijn met het coronavirus. Zij worden naar een andere locatie verplaatst. Welke dat wordt, is nog niet duidelijk, zegt de Veiligheidsregio. • Jongere verdronken in zee, rode vlag van Noordwijk tot Hoek van Holland

  Voor de kust van Den Haag is vanmiddag een dode gevallen. Dat zegt de Haagse loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer. "Het vreselijke nieuws is dat een jongere vanmiddag is verdronken."

  Volgens de Haagse reddingsbrigade moesten vandaag tientallen personen uit zee worden gered. Meerdere personen moesten worden gereanimeerd, onder meer iemand op het Zuiderstrand.

  Langs de kust van Noordwijk tot Hoek van Holland werd vanmiddag de rode vlag gehesen. Dat betekent dat het ten zeerste wordt afgeraden om in zee te zwemmen. Ook werd er een NL-alert verstuurd waarin werd gewaarschuwd voor gevaarlijke stromingen in zee, meldt Omroep West. "Ga maximaal tot kniehoogte het water in, volg aanwijzingen van reddingsbrigade en hulpdiensten op", zo staat in het bericht.

  Zeer verraderlijke situatie

  Volgens een woordvoerder van de reddingsbrigade Den Haag is door een combinatie van de aflandige wind en de stroming in zee sprake van een "zeer verraderlijke" situatie. Ook is het druk op het strand. "Het is zo druk dat hulpverleners amper nog met voertuigen over het strand kunnen rijden", zegt een woordvoerder. "En er blijven nog steeds meldingen binnenkomen van mensen die uit het water gered moeten worden."

  De reddingsbrigade noemt het een unieke situatie. "De rode vlag wordt niet vaak gehesen. Een paar dagen geleden moesten we het ook doen op het Zuiderstrand. Dat was al uitzonderlijk. En nu ook voor het hele strand." De waarschuwing geldt tot later vanavond.

  De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) stelt dat sprake is van een "sterke stroming, hoge golven en veel actieve muien".

  Bekijk de video om te zien wat een muistroom is: • Tientallen doden in Pakistan door moessonregens en overstromingen

  Door zware moessonregens zijn de afgelopen drie dragen in verschillende delen van Pakistan tientallen mensen om het leven gekomen. De hevige regenval leidt ertoe dat rivieren buiten hun oevers treden. De Pakistaanse National Disaster Management Authority meldt bijna vijftig doden.

  Volgens persbureau AP zijn er ongeveer honderd huizen beschadigd. In de zuidelijke provincie Sindh zet het leger boten in om mensen te evacueren die vast zijn komen te zitten. Ook is er een medisch kamp opgezet.

  Regen houdt aan

  Waarschijnlijk blijft het de komende 72 uur nog hard regenen. Daarna zou de regen minder moeten worden. Het Pakistaanse ministerie van Meteorologie houdt rekening met meer overstromingen de komende dagen.

  Pakistan heeft elk jaar last van het moessonseizoen, dat van juli tot september duurt. Dat geldt ook voor buurlanden als India en Nepal. Overstroomde rivieren beschadigen niet alleen huizen, maar ook gewassen, wegen en bruggen. • Nog even geen monument voor Nederlandse krijgsgevangenen Nagasaki

  De nabestaanden van een groep Nederlandse krijgsgevangenen hadden de atoomaanval op Nagasaki op een bijzondere manier willen herdenken vandaag. In de Japanse stad zou, 75 jaar na de atoombom, een monument worden onthuld. Vanwege de coronacrisis is dat uitgesteld tot 4 mei volgend jaar. Wel is vandaag het ontwerp gepresenteerd.

  In de Tweede Wereldoorlog werden 150 Nederlanders tewerkgesteld op de Mitsubishi-scheepswerf in Nagasaki, samen met een aantal Britten en Australiërs. Ze waren zo'n 1800 meter verwijderd van de plek waar de bom afging. Bij de explosie werden vier krijgsgevangenen direct gedood door instortende gebouwen, anderen liepen zware brandwonden op. Nog eens vier krijgsgevangenen overleden enkele weken later aan hun verwondingen.

  Onbeschrijfelijk

  Achteraf beschreven overlevenden de verschrikkelijke gevolgen van de atoombom. "De lichtstraling duurde denk ik een minuut, het was net alsof er tien zonnen tegelijk schenen", herinnerde ex-krijgsgevangene Koos van Houten zich. "Mensen liepen met brandende kleding rond en sprongen in het kanaal. Anderen was de kleding van het lichaam gerukt. De toestand was onbeschrijfelijk."

  Een andere Nederlander die het inferno overleefde, was Everhard Schouten. "Hij hoorde de vliegtuigen overkomen en zag op een gegeven moment dat er iets uit het vliegtuig gegooid werd", vertelt zijn zoon aan Omroep Gelderland. "Voordat hij het wist: een lichtflits en een enorme drukgolf. Op dat moment raakte hij bewusteloos. Toen hij weer bijkwam, zag hij dat heel Nagasaki verdwenen was."

  Stichting Monument Nagasaki had vandaag het monument willen onthullen voor de krijgsgevangenen van het kamp Fukuoka 14b, vlak bij de plek waar de bom ontplofte. Dat is uitgesteld, maar de organisatie heeft wel een speciale website gelanceerd: fukuoka14b.org. Daarop staan verhalen over de mensen die in het kamp gevangen hebben gezeten en ook het ontwerp van het monument is er te vinden.

  Op het monument is een kraanvogel afgebeeld, als symbool van vrede. Een klok staat voor het moment dat de atoombom viel op Nagasaki, om 11.02 uur. Voor het monument zijn de contouren van barakken van het kamp te zien. • #GeenDorHout: 'Dit gaat niet over een anonieme risicogroep, maar over mensen'

  Ik ben Judith, 38, alleenstaande moeder van Rosa (3). Leggen jullie uit aan mijn kind dat ik gesnoeid mocht worden omdat mensen wel wilden kunnen feesten? #GeenDorHout

  Ik ben Linda, nét 50, en leef met uitgezaaide kanker, dat betekent non-stop chemo. Wie legt mijn zoons uit dat ik wel opgeofferd mocht worden omdat anderen hun vrijheid zo heel erg misten in Nederland? #GeenDorHout

  Twee van de vele berichten die sinds gisteren zijn getweet met #GeenDorHout. De hashtag, met duizenden reacties trending topic, is bedacht door de 38-jarige Jacquie. De golf aan verhalen kwam op gang na deze oproep van haar:

  Jacquie heeft meerdere chronische aandoeningen, waaronder chronische bronchitis. Daardoor is ze extra kwetsbaar voor het coronavirus. Ze wil met haar actie degenen die kwetsbaar zijn voor corona een gezicht geven, zegt ze tegen de NOS. "Je hebt het niet over een anonieme risicogroep, maar over mensen."

  Discussie over kwetsbaren

  De term 'dor hout' werd eerder gebruikt door columnist en opiniemaker Marianne Zwagerman. Over de hoge gemiddelde leeftijd van coronaslachtoffers twitterde ze in april: "De emotie moet echt uit het #coronadebat. Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?"

  De directe aanleiding voor de actie van Jacquie was een ingezonden stuk van epidemioloog Sander Borgsteede, gisteren in Trouw. "Willen we de zwakkeren blijven beschermen totdat er een vaccin voorhanden is, of zijn we bereid te accepteren dat zwakkere, oudere mensen eerder overlijden", schreef hij daarin.

  "Ik heb dat soort uitspraken de afgelopen maanden heel veel gelezen in artikelen en gehoord op tv", reageert Jacquie. "Als het alleen twee artikelen van Marianne Zwagerman waren, dan was ik dit niet gestart."

  Ook jongeren in risicogroepen

  Ze wijst erop dat niet alleen ouderen kwetsbaar zijn voor het virus en dat ook gezonde mensen er soms aan overlijden of er chronische klachten aan overhouden. "Ze hebben het ook over mij en over mijn vrienden, van wie er veel tot de risicogroepen behoren. Dat zijn allemaal jonge mensen. Als mensen zeggen dat mijn vrienden wel dood mogen, dan vind ik dat moeilijk."

  Jacquie hoort soms ook zeggen dat mensen met een beperking zichzelf maar moeten afschermen. "Maar zo werkt het niet. Ik kan niet een paar jaar binnenblijven. Ik moet regelmatig naar het ziekenhuis en dan moet ik met het openbaar vervoer. Dat kan niet in een maatschappij die geen rekening houdt met mij."

  Tussen de berichten van mensen die gehoor hebben gegeven aan haar oproep op Twitter zitten verhalen van mensen die ziektes hebben overwonnen of zijn hersteld van zware ongelukken. Ook melden zich mensen die naar eigen zeggen sinds maart niet meer buiten komen vanwege aandoeningen, of alleen 's ochtends vroeg naar het strand durven.

  Jacquie had nooit gedacht dat haar oproep zoveel respons zou krijgen. "Zoveel verhalen, mijn hart is er gewoon vol van. Ik voel mezelf ook gehoord, maar ik doe dit niet voor mezelf. Ik wil alleen laten zien: dit zijn de gezichten van de mensen die je misschien zou opofferen als je zegt dat we alle maatregelen moeten laten gaan."
17.jpg

Verkeersinformatie


Nieuwsflits

De vernieuwde Website van Transportbedrijf & Logistics "Gerard Lammers" B.V. bevat een overzicht van de zoal uitgevoerd projecten. Hieruit zal de diversiteit en inventiviteit blijken van de te leveren diensten.