Transportbedrijf & Logistics Gerard Lammers B.V.

e-mail transport@lammers.nl telefoon 073-5116161

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Home NOS nieuws NOS nieuws
NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Restauratie Gouden Koets verloopt voorspoedig

  De restauratie van de Gouden Koets ligt op schema. Het ontmantelde rijtuig kan in de loop van 2021 weer in elkaar worden gezet, zegt stalmeester Bert Wassenaar in de aanloop naar overmorgen, wanneer het Prinsjesdag is.

  Specialisten uit binnen- en buitenland werken in een speciale ruimte bij de Koninklijke Stallen in Den Haag aan de koets. De stalmeester wil niet zeggen of de Gouden Koets op Prinsjesdag 2021 kan worden gebruikt. "We willen er geen druk op zetten", zegt hij tegen het ANP.

  De Gouden Koets werd in 1898 door de Amsterdamse bevolking geschonken aan koningin Wilhelmina. Na Prinsjesdag 2015 werd hij uit elkaar gehaald voor restauratie. Volgens de stalmeester zijn de restaurateurs geen onaangename verrassingen tegengekomen. "Voordat je de koets uit elkaar haalt, weet je niet wat je aantreft. Maar de conditie was nog goed. De koets is natuurlijk met 121 jaar nog relatief jong."

  Houtwerk

  Het is niet de eerste keer dat de Gouden Koets wordt gerestaureerd. Restaurateur Yvonne Nijlunsing vertelde bij Omroep West dat het houtwerk te lijden heeft gehad onder de weersomstandigheden. Nijlunsing neemt de wielen en ornamenten onder handen: "Sommige mensen voor mij zijn vakmensen geweest, maar er zitten ook echt mindere tussen. Prutswerk. Het plamuur valt er gewoon uit." Eerder zei stalmeester Wassenaar tegen de NOS dat de totale kosten van de restauratie zullen uitkomen op ongeveer 1,2 miljoen euro.

  Zolang de Gouden Koets gerestaureerd wordt, rijdt het koningspaar op Prinsjesdag in de Glazen Koets van en naar de Ridderzaal. De Glazen Koets stamt uit 1826 en is eerder door dezelfde specialisten onder handen genomen. Die restauratie duurde zeven jaar.



 • Jonge magneetvissers vinden in Leidschendam kluis vol sieraden

  Twee jonge magneetvissers hebben in Leidschendam een bijzondere vondst gedaan. De twee kinderen visten vanmiddag een kluis uit het water die vol zat met sieraden.

  De 6-jarige Jay-Lee en 11-jarige Ryan wisten niet wat ze meemaakten toen ze hun buit boven water haalden. "Dit is natuurlijk het mooiste wat je op kunt vissen", vertelt trotse vader Ronald aan Omroep West. "Ze halen van alles uit het water maar dit hebben we nog nooit meegemaakt."

  Het was een behoorlijke onderneming om de kluis boven water te krijgen. "Ze kregen het zware object niet omhoog en we lieten nog twee magneten in het water zakken", zegt Ronald. Ook toen lukte het niet om de kluis op te vissen. "We probeerden het vervolgens met een pikhaak van onze boot. De boot hing helemaal schuin door het gewicht."

  Vingerafdrukken

  Pas met vier man sterk kregen ze de kluis uit het water. "We dachten eerst aan een archiefkastje of zoiets maar al snel zagen we dat het om een kluis ging." Het slot was opengebroken. Vader Ronald denkt dat de kluis vermoedelijk ooit is buitgemaakt bij een inbraak.

  De ouders van de jongens besloten de politie te bellen. Agenten onderzochten de kluis, maar die had al te lang in het water gelegen om vingerafdrukken te kunnen vinden. En dus mochten de jongens de buit houden. "We hebben de laatjes en de inhoud eruit gehaald en de kluis weer laten zakken, aangezien deze te zwaar was om helemaal uit het water te takelen", vertelt Ronald.

  De jongens zijn inmiddels druk in de weer met hun schat. "De buit bewaren ze tussen de eerder opgeviste spullen, maar eerst gaan ze de sieraden netjes schoonmaken met een tandenborstel", aldus Ronald.



 • 'Verdachte bekladding oorlogsgraven heeft psychische problemen'

  De man die is opgepakt voor de bekladding van de oorlogsbegraafplaats in Mierlo lijdt aan psychoses en achtervolgingswaan. Dat zegt een buurvrouw van de 36-jarige inwoner van Mierlo in het Eindhovens Dagblad. Ze gelooft niet dat hij zich bewust was van wat hij deed en zegt dat hij "goede hulp nodig heeft voor zijn psychische problemen".

  De politie wil alleen kwijt dat de geestelijke toestand waarin de man verkeert vermoedelijk heeft bijgedragen aan het plegen van het misdrijf.

  Ondergespoten

  De buurvrouw was naar eigen zeggen de enige omwonende met wie de man contact had. "Er kwam weleens een goede vriend langs, zijn vader was er af en toe en één keer in de week kwam er een begeleider op bezoek", zegt ze tegen de krant.

  Ongeveer een jaar geleden was ze bij hem binnen. "Ik wist niet wat ik zag. Alle muren in de woonkamer waren ondergespoten met onsamenhangende teksten en letters. Er was geen touw aan vast te knopen." Kort daarna werd hij opgenomen.

  Daarna ging het beter, maar de laatste twee maanden hoorde ze geregeld geschreeuw en gebonk. "Alsof hij het hele huis kort en klein aan het slaan was."

  De bekladding werd vrijdagochtend ontdekt; een dag later werd de verdachte van zijn bed gelicht. Pogingen om hem te verhoren hebben nog niets opgeleverd; hij weigert iets te zeggen.



 • Auto rijdt in op publiek na autocross Leende, meerdere gewonden

  Na een autocross in de Brabantse plaats Leende is een auto ingereden op het publiek. Twee mannen, een vrouw en een jongetje zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hun verwondingen zijn niet levensbedreigend. Drie anderen zijn door ambulancepersoneel nagekeken.

  Het incident gebeurde bij de prijsuitreiking van de autocross en was volgens de politie mogelijk het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie. De auto die op het publiek inreed was een crosswagen. Erna ontstond een vechtpartij. Naderhand was de sfeer grimmig:

  De politie greep stevig in, zegt een politiewoordvoerder. Inmiddels is de situatie volgens hem weer onder controle.

  De twee inzittenden van de auto zijn aangehouden. Het gaat om een man van 21 uit Reuver en een 17-jarig meisje uit Veghel. Onduidelijk is nog wie de bestuurder was.



 • ICT-problemen zijn risico voor patiëntveiligheid

  De patiëntveiligheid in ziekenhuizen staat onder druk doordat de digitale uitwisseling van medische gegevens vaak onmogelijk is. Artsen kunnen niet bij medische gegevens van patiënten doordat de elektronische patiëntendossiers van ziekenhuizen, huisartsen en soms zelfs van verschillende afdelingen binnen hetzelfde ziekenhuis niet met elkaar communiceren.

  Uit een rondvraag van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) onder de eigen achterban blijkt dat vrijwel alle artsen die reageerden te maken hebben met dit probleem. Vier op de vijf artsen zeggen dat het de patiëntveiligheid onder druk zet. Vooral in acute situaties levert dat volgens hen gevaar op. Bovendien zorgt het voor niet-optimale behandeling van patiënten, zegt een ruime meerderheid.

  Naast gevaar voor de patiëntveiligheid benoemen de medisch specialisten meer gevolgen van de falende gegevensuitwisseling: een groot risico op medische fouten, risico's op fouten met medicatie, ergernis en onbegrip bij patiënten, dubbele diagnostiek, inefficiënte tijdsbesteding, extra administratieve werkdruk, verspilling van zorggeld en vermindering van werkplezier.

  'Iets met een hartklep'

  Cardioloog Marcel Daniëls van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is voorzitter van de FMS. Hij maakte onlangs een treffend voorbeeld mee met een patiënt die met hevige pijn in de borst en de rug en een lage bloeddruk binnenkwam in zijn ziekenhuis. "Ik zag aan het litteken op de borstkas dat hij eerder geopereerd was. Zijn familie wist daar wel van, maar kon op dat moment niet veel meer vertellen dan 'iets met een hartklep' en dat het mogelijk in Amsterdam was gedaan", vertelt hij.

  "Je hebt op dat moment direct toegang nodig tot zijn medisch verleden en medicatie om als dokter de juiste keuzes te kunnen maken. Er is eigenlijk geen tijd om andere ziekenhuizen te bellen en uit te zoeken hoe dat zit. Kostbare tijd gaat verloren."

  Gegevens op cd-rom met patiënt mee

  Wat in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gebeurt, is ook elders geen uitzondering. In een ander ziekenhuis komt een patiënt binnen met een acuut herseninfarct, die snel wordt overgeplaatst naar een gespecialiseerd centrum. Het team dat hem daar moet opereren, kan zich niet voorbereiden omdat de medische gegevens op papier en cd-rom met de patiënt meekomen.

  Een anesthesioloog van een derde ziekenhuis maakt van zijn hart geen moordkuil. "Ik moet voor een operatie altijd patiëntgegevens opvragen in andere ziekenhuizen. Dit kost tijd, geld, frustratie en kan leiden tot uitstel van de operatie of het nemen van risico's omdat we gegevens niet op tijd binnenkrijgen."

  Levensgevaarlijke bloedvergiftiging

  In een vierde ziekenhuis, dat net als het vorige anoniem wil blijven, wordt midden in de nacht een patiënt met een bloedvergiftiging (sepsis) op de intensive care opgenomen. Er is niemand bekend die iets meer kan vertellen over de patiënt.

  "Pas de volgende ochtend konden we via de fax de thuismedicatie van de patiënt opvragen om enigszins inzicht te krijgen in zijn medische geschiedenis. In dit geval bleek de patiënt een ernstige psychiatrische stoornis te hebben en kreeg hij daarvoor een bepaald medicijn dat buitengewoon relevant is voor een opname op de IC."

  Bij een sepsis is snel ingrijpen van levensbelang, omdat een patiënt anders in een septische shock belandt waarbij vitale organen aangetast worden. Ongeveer een op de zes patiënten met een sepsis overlijdt daaraan. Bij een septische shock is dat percentage drie tot vier keer zo hoog.

  Verpleegkundigen klaagden al eerder

  Eerder deed de NOS een onderzoek onder verpleegkundigen, waaruit soortgelijke problemen naar voren kwamen. Risico's voor de patiëntveiligheid, een overdaad aan administratieve taken die ten koste van de patiëntenzorg gaan en een grote kans op fouten.

  Die fouten sluipen erin doordat verpleegkundigen vaak medische gegevens van patiënten op papier aangeleverd krijgen van andere zorginstellingen of andere afdelingen binnen hun eigen ziekenhuis. Die moeten handmatig in de computer ingevoerd worden en daarbij liggen tikfouten op de loer. Een dosering van een medicijn van 0,1 milligram wordt dan bijvoorbeeld 1 milligram.



 • Dreigt een nieuwe oorlog in de Golf? 'Niemand is gebaat bij escalatie'

  De drone-aanvallen op de grootste olieverwerkingsfaciliteit van Saudi-Arabië laten zien hoe kwetsbaar het land kan zijn, zowel fysiek als economisch. De Saudische economie is bijna volledig afhankelijk van olie: de productie ervan genereert maar liefst 90 procent van de overheidsinkomsten. "De geraakte doelen zijn het hart van die olieproductie", vertelt Paul Aarts, politicoloog en Midden-Oostendeskundige. "Dat dit getroffen wordt, betekent nogal wat, ook voor de olieprijs."

  De afgelopen jaren waren Saudische schepen, pijpleidingen en olievelden regelmatig doelwit van aanvallen. Die werden bijna steevast opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, die daarmee Saudische aanvallen in Jemen zeggen te vergelden. Maar Saudi-Arabië houdt Iran verantwoordelijk, omdat dat land de Houthi's steunt.

  Speculatie

  Ook de Verenigde Staten zeggen dat niet de Houthi's, maar de Iraanse autoriteiten achter de drone-aanvallen zitten. Minister Pompeo van Buitenlandse Zaken sprak op Twitter van een "ongehoorde aanval op de energievoorziening in de wereld". Een voorbarige conclusie, meent Aarts: "Op dit moment is alles nog speculatief, hoewel ik het waarschijnlijker acht dat de Houthi's hierachter zitten dan Iran. Maar als Iran deze aanvallen heeft uitgevoerd, dan is dat een uitnodiging voor vergelding. Iran is, hoop ik, zo verstandig om het niet zover te laten komen, want Saudi-Arabië heeft 110 procent steun van de VS."

  "Deze aanval laat zien dat Houthi's, al dan niet met steun van Iran, steeds meer geavanceerde raketten en wapens hebben om Saudi-Arabië te raken", zegt arabist Laila al-Zwaini. "Ze worden sterker buiten hun grenzen. Dat kan een opmaat naar directe oorlog tussen Saudi-Arabië en de VS met Iran zijn."

  Dreigen met bombardementen

  "Pompeo roept nu wel heel snel wie de schuldige is. Iran is een gemakkelijk doelwit. Eerst moet er hard bewijs komen", meent Aarts. "Als dit een eigen dynamiek krijgt in de VS, als ze bijvoorbeeld overgaan tot het bombarderen van Iran, zoals senator Graham nu roept, dan gaan de Iraniërs terugslaan. In Dubai, Abu Dhabi, Syrië, Afghanistan en Saudi-Arabië. En zeker ook in Afghanistan, waar nu 14.000 Amerikaanse militairen zitten. Dat zal president Trump niet willen, zeker niet in verkiezingstijd."

  Dreigen met bombardementen helpt zeker niet, zegt Al-Zwaini: "Nog meer militaire steun aan Saudi-Arabië geven moet je niet willen. Je ziet wat er in Irak is gebeurd. Uiteindelijk is de invloed van Iran daar groter geworden, in plaats van kleiner. Er heerst meer sektarische strijd en Islamitische Staat is daar opgestaan. Wat dat betreft heeft Amerika niks geleerd."

  Saudi-Arabië, na de VS de grootste olieproducent ter wereld, mengde zich in 2015 in de oorlog in buurland Jemen en probeerde de regering, die door Houthi-rebellen was verdreven, weer aan de macht te helpen. Die interventie was nodig, zegt Saudi-Arabië, om te zorgen dat Iran niet te veel macht krijgt in de regio. Dat land zou de rebellen in Jemen steunen, onder meer door wapenleveranties, luidt de beschuldiging.

  De positie van Iran in het Midden-Oosten is sterk. Naast de gunstige geografische ligging waardoor het aan zeven landen grenst, kan het land rekenen op steun van president Assad in Syrië, sjiitische milities in Irak, het Libanese Hezbollah en het Palestijnse Hamas. Bovendien onderhoudt Iran vriendschappelijke banden met China en Rusland. Saudi-Arabië noch bondgenoot Amerika zal om die reden snel een oorlog tegen Iran beginnen.

  Inmiddels lijkt de oorlog in Jemen uitzichtloos. Tienduizenden mensen zijn naar schatting om het leven gekomen, miljoenen mensen zijn ontheemd en lijden honger. Vanuit de regio, maar ook vanuit internationale mensenrechtenorganisaties, is er veel kritiek op de Saudische bombardementen waarbij veel burgerslachtoffers vallen.

  Al-Zwaini zou graag zien dat de internationale politiek zich veel sterker maakt voor een oplossing: "De vele burgerdoden leiden nauwelijks tot ophef, in elk geval niet binnen de politiek waar de macht ligt. Maar het treffen van de olievoorziening, een strategisch en economisch doel, raakt ons ook. Het heeft invloed op economisch niveau en op onze veiligheidsbelangen. Misschien worden de VS en Nederland nu wél wakker geschud en nemen leiders verantwoordelijkheid op politiek niveau."

  Aarts noemt de oorlog in Jemen een pure machtsstrijd tussen Saudi-Arabië en Iran. "Het conflict zit muurvast. Saudi-Arabië wil geen gezichtsverlies lijden en zal alleen maar uit Jemen vertrekken als er een formule wordt bedacht waarbij dat niet gebeurt."

  Ook Al-Zwaini noemt het voorkomen van gezichtsverlies een belangrijke factor: "Als Saudi-Arabië en de VS met meer geweld gaan reageren, krijg je een nog sterkere tegenreactie die verdere onderhandelingen moeilijker maakt. Er moet een slimme oplossing komen, waar indien mogelijk niemand gezichtsverlies lijdt. Daar moeten alle strategieën, experts en kennis voor worden ingezet omdat we een gezamenlijk belang hebben, namelijk dat er geen oorlog is. Want dat is uiteindelijk ook slecht voor onze handel."

  Nachtmerriescenario

  "Een oorlog zal te veel grootschalig geweld veroorzaken met ontzettend veel doden. Ook raakt de wereldeconomie in recessie als je vijf euro per liter brandstof aan de pomp moet betalen. Dan zijn de rapen gaar", zegt Aarts. "Alle partijen zijn erbij gebaat om het conflict niet te laten escaleren. Dat zou een nachtmerriescenario zijn voor de hele wereld."



 • TU Delft experimenteert met stroomnet, want dat is nog niet klaar voor toekomst

  Netbeheerder Alliander waarschuwde deze zomer voor een stroominfarct op ons elektriciteitsnet. Ook branchegenoot Stedin voorziet als er niets gebeurt grote problemen in de toekomst voor de stroomvoorziening in de Randstad. De oorzaak? De overgang naar duurzame energiebronnen en de toenemende vraag naar elektriciteit in nieuwe sectoren zoals transport en verwarming.

  Om de klimaatdoelen te halen van 70 procent elektriciteit van duurzame energie in 2030 en Groningen te ontzien door te stoppen met het gas moet Nederland veel meer stroom uit zon en wind gaan halen. Maar met het huidige elektriciteitsnetwerk lukt dat niet. Een toekomstige stroomvoorziening van constant fluctuerende bronnen zoals zonnepanelen en windturbines, wijkbatterijen en elektrische auto's verhoogt de kans op storingen door overbelasting enorm.

  Ons elektriciteitsnetwerk staat een enorme uitdaging te wachten. Wat dat met datacentra, zonneparken en bussen te maken heeft, leggen we uit in deze video:

  De TU Delft bouwt nu aan een enorm laboratorium, waarin onderzoekers kunnen zoeken naar oplossingen voor dit probleem. Er komen supercomputers te staan, maar ook bijvoorbeeld zonnepanelen, elektrische auto's en verschillende soorten stroomladers. Zo kan worden onderzocht wat de impact is van de groei van duurzame energie. "De prijs van zonnepanelen daalt enorm snel en de verwachting is dat binnenkort zonnepanelen de goedkoopste vorm van stroom produceren", vertelt hoogleraar Miro Zeman.

  Maar steeds meer stroom leidt ook tot problemen. Het huidige vermogen van een elektriciteitsaansluiting naar een huis is 4 kilowatt. Straks, als er wellicht een elektrische auto en een warmtepomp moeten worden opgeladen, is 12 tot 15 kilowatt vermogen nodig, legt Zeman uit. "Nu er nog niet zo veel van die auto's en pompen zijn, lukt dat nog met de huidige stroomvoorziening. Maar niet als straks hele wijken overgaan. We zijn nog niet klaar voor die toekomst."

  De tijd dringt. Netbeheerder Stedin krijgt tegenwoordig duizend aanvragen per maand van mensen en bedrijven die zonnepanelen of -parken willen plaatsen. Deze ontwikkeling heeft de netbeheerders in Nederland overvallen. "De snelheid waarmee de kostprijs van wind en zon naar beneden gaat, hebben we niet voorzien", erkent David Peters van Stedin. De bouw van een windmolen ziet een netbeerder bijna tien jaar lang aankomen, vanwege alle procedures die moeten worden doorlopen. Maar een zonnepark kan binnen een jaar worden gerealiseerd.

  Supercomputers voor vraag en aanbod

  Stedin juicht de plannen van de TU Delft dan ook toe en hoopt ook dat bedrijven ertoe te verleiden zijn om soms minder stroom af te nemen. Peters: "Het gebeurt nu al dat bedrijven aangeven dat ze 's avonds met minder stroom toekunnen. Het belang hiervan wordt alleen maar groter."

  En dan is er ook nog de grilligheid van het weer. "Als we bijvoorbeeld kijken naar een groot zonnepark en zon en wolken wisselen elkaar af, dan kunnen we binnen 1 seconde te veel of te weinig elektriciteit hebben", legt Zeman uit. "De snelheid van die processen is een nieuw fenomeen waar we steeds beter mee moeten leren omgaan."

  De oplossing is digitalisering, zegt zowel de wetenschapper als de netbeheerder. Supercomputers die in Delft worden gebruikt, moeten kennis vergaren over hoe de vraag en aanbod van stroom in de toekomst op elkaar worden afgestemd.

  Nu is er bijna geen controle op hoe elektriciteit wordt gebruikt in een wijk. Straks moet de stroom veel fijnmaziger worden ingezet. Denk aan projecten in wijken, waarbij mensen aangegeven hebben dat de wasmachine pas gaat draaien op momenten dat er veel stroom beschikbaar is. Of wanneer de prijs van stroom het laagst is.



 • Extreemrechts negeert demonstratieverbod in Brussel

  Belgische aanhangers van extreemrechts hebben een verbod genegeerd om vandaag in Brussel te demonstreren tegen een akkoord over de samenstelling van de nieuwe Vlaamse regering. Volgens Belgische media zijn meer dan veertig demonstranten opgepakt.

  De groep die tot de betoging opriep, is boos omdat Vlaams Belang niet in de nieuwe coalitie zal zitten. Deze week werd bekend dat N-VA, CD&V en Open VLD elkaar hebben gevonden en samen een regeerakkoord gaan schrijven.

  'Mars op Brussel'

  Een extreemrechtse groep riep op tot een 'Mars op Brussel' om de verontwaardiging over het ontbreken van Vlaams Belang tot uiting te brengen. Zo'n 1100 mensen gaven op sociale media aan dat ze zouden komen.

  Hoeveel betogers werkelijk zijn komen opdagen is niet bekend. Vlaams Belang had zich van de oproep gedistantieerd.

  De burgemeester van Brussel had de demonstratie om veiligheidsredenen verboden. Ook op tegendemonstraties was een verbod uitgevaardigd.



 • 'VS bood tientallen keren hulp bij terughalen Syriëgangers'

  De Verenigde Staten hebben Nederland tientallen keren aangeboden om op welke manier dan ook hulp te bieden bij het terughalen van Nederlandse Syriëgangers. Dat meldt NRC op basis van stukken uit het diplomatieke circuit. Tot frustratie van de Amerikaanse ambassadeur Hoekstra nam Nederland het aanbod niet aan.

  Vrijdag lieten de ministers Blok en Grapperhaus in antwoord op Kamervragen weten dat ze een Amerikaans aanbod hebben afgeslagen om te helpen bij de terugkeer van tien Nederlandse vrouwen en kinderen uit detentiekampen in Noordoost-Syrië. Eerder zei de rechtbank dat Nederland zich moet inspannen om deze mensen op te halen, maar volgens het kabinet is dat lastig, onder meer vanwege de veiligheidssituatie. Ook ligt het maken van formele afspraken met de Koerden in dit gebied gevoelig bij Turkije.

  NRC schrijft op basis van mails dat ambassadeur Hoekstra in het diplomatieke circuit geklaagd heeft over de Nederlandse houding. Op welke manier dat precies ging is niet duidelijk.

  Gevaren

  De ministers schreven vrijdag dat Amerikaanse hulp de veiligheidsbezwaren en de mogelijke problemen tussen Nederland en Turkije maar gedeeltelijk zou wegnemen. Er lopen weliswaar geen Nederlanders gevaar om het transport te begeleiden en organiseren, maar er is volgens de ministers wel een risico voor de uitreizigers zelf.

  Ook zeiden de ministers dat de groep uitreizigers een gevaar vormt voor de nationale veiligheid van zowel Nederland als andere Schengenlanden, omdat onduidelijk is wat de precieze achtergrond van de groep is. Zo is onbekend of leden van de groep de jihad aanhangen, aan de gewapende strijd hebben deelgenomen, terroristische misdrijven hebben gepleegd of een trauma hebben opgelopen.

  Volgens de AIVD zijn zo'n 300 Nederlandse volwassenen naar het strijdgebied in Irak en Syrië gegaan. 95 van hen zijn gesneuveld en 60 mensen zijn teruggekeerd. Zo'n 130 mensen zitten nog in Syrië, van wie er 55 in kampen of in detentie zitten.

  Ook zitten minstens 210 kinderen in Syrië en Turkije met een Nederlandse link. Ruim driekwart is daar geboren. Ten minste 85 kinderen zitten volgens de inlichtingendienst in een Koerdisch vluchtelingenkamp.



 • Vrijwilligers duiken 2500 kilo troep op uit Noordzee

  Een groep vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon heeft 2500 kilo afval opgedoken uit de Noordzee. Het team was negen dagen weg en ging op de zeebodem op zoek naar spullen die schadelijk zijn voor het ecosysteem.

  De duikers haalden onder meer kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen uit het water. Ook honderden kilo's aan oude visnetten kwamen naar boven.

  Er zaten soms opmerkelijke zaken tussen:

  De vrijwilligers zochten bij scheepswrakken tussen Ameland en Schiermonnikoog. Die scheepswrakken zijn volgens de stichting een bron van zeeleven, maar er blijft juist daar veel langsstromend afval haken. Vissen raken verstrikt in de 'spooknetten' die zijn blijven haken en het langzaam afbrekende plastic komt in de voedselketen terecht.

  MSC Zoe

  Zo'n 500 kilo van het afval is afkomstig van containers die de MSC Zoe begin dit jaar verloor. Van de 342 zeecontainers die toen overboord gingen, liggen er nog bijna vijftig op de zeebodem. Volgens de stichting geeft hun actie aan dat bergingspogingen bij die containers nog steeds zin hebben.

  Stichting Duik de Noordzee Schoon werd in 2011 opgericht om lood en spooknetten bij scheepswrakken te verwijderen. In totaal hebben de vrijwilligers bij veertien expedities 60.000 kilo aan afval omhooggehaald.





Nieuwsflits

Bekijken van verkeersinformatie of het weer? Op de hoogte zijn van het laatste autonieuws? Met de Nieuwsfeeds middels de RSS technologie kan het laatste nieuws worden opgehaald.